Lekar med pil och båge

Det finns många olika lekar för den som gillar pil och båge. Här kommer vi beskriva några av dem.

Den första sorten är att skjuta mot urklippta siluetter av djur. Träff på olika platser ger olika poäng. Ett annat spel är att försöka träffa heliumballonger, som ju stiger, där en är markerad med ett x på baksidan.

Man kan också skjuta med pilbåge mot en tavla som ser ut som en darttavla fast större. Samma regler som i vanlig dart gäller. Fyra i rad är också ett spel som går att anpassa till pil och båge. På en stor tavla målas ett rutnät upp, och skyttarna ska försöka få tre av sina egna pilar i rad.

Ett spel som heter lucky dip innebär att reglerna dras ur en hatt först efter att skyttarna är klara. Ingen vet alltså vem som vinner medan de skjuter. Reglerna kan vara de vanliga, omvänd räkning, vitt räknas som 20, alla som träffar samma färg räknas inte och så vidare.

Monopol med pil och båge innebär att man sätter upp kort med olika instruktioner som ger poäng. Det kan till exempel vara “Du gjorde ditt personbästa, du får 20 poäng” eller “Du sköt sheriffen i huvudet, du förlorar 30 poäng.

I poker med pil och båge tejpas hela kortleken upp. Varje pilskytt får skjuta fem pilar och den som har högst “hand” vinner.

Curling med pil och båge är en klassisk lek, där skyttarna skjuter mot en tavla. Varje pil som vinnaren sätter närmare mitten än motståndarens bästa pil ger en poäng.

I pilbågsgolf går skyttarna en runda runt en bana och försöker träffa olika mål på vägen.

Nattskytte är ett populärt familjespel, där skyttarna går en bana och lyser sig fram med ficklampor till målen, som är markerade med reflexer. Avståndet behöver vara kort på grund av synfält och säkerhetstänk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *