Bågskytte som sport

Bågskytte som idrottsgren har en lång historia. Den är en del av de olympiska spelen, och har förekommit som idrottsgren ända sedan medeltiden. En av de tävlingar som hållts under längst tidsperiod är papegojskjutningen i Skottland, som har arrangerats sedan 1488. Den äldsta bågskytteföreningen är Society of Archers i Yorkshire som bildades 1673.

Bågskytte sker i fyra kategorier i modernt tävlingsbågskytte. I klassiskt skytte används en tredelad recurverad båge, men utan sikten och stabilisatorer, vilket fristilskytten har. I compundskytte har skytten en båge med hjul som kallas compoundbåge. Den har också sikte och stabilisatorer. Den sista klassen, långbågsskytte, tillåter bara den ursprungliga långbågen.

Bågskytte kan tävlas på alla nivåer upp till världsmästerskap och olympiska spel. Pilskytte infördes i olympiska spelen 1930.

I Japan har man länge tävlat i Kyudo, som är den japanska bågskyttekonsten. Den är dock indelad i skolor med utgångspunkt i vad som är vackert respektive vad som är effektivt. Det japanska bågskyttet handlar också mycket om det meditativa tillstånd som uppnås under bågskyttet.

Bågskytte finns också som en para-sport, det vill säga anpassad för den som är handikappad. Sporten ingår i de paralympiska sommarspelen.

Andra typer av tävlingar är skidskytte och distansskytte, där bågskytten ska skida respektive skjuta så långt som möjligt.

Det finns också ett antal återupptagna klassiska bågskyttemästerskap. I Beursalt som finns i norra Frankrike och Belgien ska bågskytten skjuta en pil först i ena riktningen i en korridor, sedan samma pil i andra riktningen. Popinjay eller papingo är en tävling där skytten ska försöka skjuta ner fågelattrapper från en hylla. Roving marks är en tävling som nästan liknar golf, när skytten ska skjuta från ett märke till ett annat, och sedan från det märket till ett tredje. Wand shoot är när skytten ska träffa en remsa som är två meter hög men bara femton centimeter bred.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *