Bågskytte och vadslagning

Bågskytte och vadslagning har alltid varit intimt förknippade. Att slå vad om huruvida en person ska träffa ett mål eller inte ger spänning till spelet, som ibland kunde handla om liv eller död. Oftast krävs också en insats i pengar eller varor – alla kan ju inte som på Freespins erbjudande hos casino calzone spela med extra gratis-insatser.

Den kanske mest kända är sagan om Wilhelm Tell. Denna armborstskytt levde enligt sägnen på 1300-talet i ett Schweiz ockuperat av Habsburg. Wilhelm Tell vägrade böja sitt huvud inför den habsburgska fogdens hatt, som hängts på en påle på torget. Fogden slog vad om att Wilhelm Tell inte kunde träffa ett äpple som placerats på hans sons huvud. Om Wilhelm Tell missade skulle både han och sonen dö. Wilhelm Tell träffade förstås äpplet, men när fogden frågade varför han hade två pilar på bågen svarade Tell att han genomborrat fogden med den andra om han hade missat äpplet. Han blev förstås slängd i fängelse. Historien är mycket poulär i Schweiz, men tyvärr är den bara en saga.

En annan känd vadslagning finns i sagan om Robin Hood och handlar om en tävling om en gyllene pil. Den som vinner tävlingen får pilen av guld. Dock pågår dubbla ränkspel – sheriffen som anordnar tävlingen ser det som en möjlighet att locka fram Robin Hood som ska vara den bästa skytten i landet, medan Robin Hood ser det som en möjlighet att stjäla sheriffens guld. Självklart vinner Robin Hood både pilen och stjäl guldet.

Eftersom ingen riktigt vet om pilen kommer träffa målet innan den gör det, och det är kort tid från att tävlingen startar till att den avgörs, är vadslagning och spelberoende nära förknippade. Spelberoende ökar med möjligheten till snabba spel. Även skytten kan många gånger bidra med skryt om sin egen förträfflighet. Minsta lilla vindpust kan dock föra pilen ur sin bana och leda till att den missar målet. Så enkelt kan en vinst vändas i förlust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *